JäsenedutAsuntosijoittaminenVuokraaminenTietoa verotuksestaAsiakirjamallitOppaat ja suosituksetYhdistysinfoJäsenille
EtusivuMyös yksityiset voivat rahoittaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Myös yksityiset voivat rahoittaa vuokra-asuntojen tuotantoa
22.10.2012

Suomen Vuokranantajien mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 18.10.

Raimo Ilaskivi nosti kirjoituksessaan (HS 30.9.) oivasti esille näkökulman, joka tuntuu julkisessa keskustelussa kaiken aikaa unohtuvan. Yksityisiäkin vuokranantajia kannustamalla voidaan saada asuntoja pääkaupunkiseudulle - tämän on historia meille opettanut. Pääkaupunkiseudun koko vuokra-asuntokannasta tuettu puoli mukaan laskien 1/3 on yksityisten vuokranantajien käsissä. Eikö tässä määrässä asuntosijoittajia voi piillä myös yksi ratkaisun avaimista markkinoita riivaavaan asuntopulaan? Julkisuudessa puhutaan kuitenkin vain tuetusta vuokra-asuntotuotannosta, jossa maksajina olemme me kaikki veronmaksajat. Keskusteluissa peräänkuulutetaan kohtuuhintaista, markkinaehtoista vuokratasoa alhaisempaa vuokratasoa.

Jos markkinaehtoisella vuokratasolla vuokranantaja saa pääkaupunkiseudulla 2-3 %:n tuottoa nykyhinnoilla, kuinka paljon tuosta voidaan tulla alas, jotta pääomat vielä pysyisivät vuokra-asunnoissa? Mielestämme yhtälö on tämänhetkisillä edellytyksillä mahdoton. Täytyy muistaa että pääosa vuokra-asunnon omistajista on jo nyt tavallisia veronmaksajia; opettajia, putkimiehiä yms omaa asuntoeläkettään säästäviä. Kun poliittiset päättäjät katsovat, että on tärkeää kannustaa suomalaisiin kasvuyrityksiin sijoittavia bisnesenkeleitä, miksei valtio katso olevan tärkeää kannustaa pääomasijoittajia, jotka täysin omariskisesti sijoittavat omaa rahaansa kaivattuihin vuokra-asuntoihin?

Valtion tukemaa tuotantoa ja asuntokantaa luonnollisesti tarvitaan ja sitä puolta on hyvä edistää, mutta samalla on myönnettävä, ettei valtion tuki voi ratkaista koko asuntopoliittista ongelmaa. Ratkaisuja on haettava laajemmalta, myös yksityisten pääomien kautta kannustamalla. Yhtenä ratkaisuna pitää olla yksityisten vuokranantajien kannustaminen pitämään asuntonsa vuokrakäytössä ja hankkimaan tai jopa rakennuttamaan lisää. Verotuksella on tässä merkittävä ohjaava vaikutus. Jos yksityiset vuokranantajat saisivat maksaa tuntuvasti alempaa pääomatuloveroa sitoutuessaan pitämään asunnot tietyn ajan vuokrauskäytössä, toisi tämä varmasti lisää asuntosijoittajia markkinoille. Se lisäisi vuokra-asuntotarjontaa ja hillitsisi vuokrien nousupaineita. Uusien sijoittajien myötä valtion kassaan ropisisi kokonaisuudessaan isommat verotulot. Pääomat, joita nyt pidetään talletustileillä inflaation syötävänä, pitäisi saada liikkeelle joko ostamaan tai rakentamaan uusia vuokra-asuntoja - koteja ihmisille.

Suomen Vuokranantajat ry

Mia Koro-Kanerva
OTM, toiminnanjohtaja

Jouni Lehtinen
puheenjohtaja

Paavo Marttila
hallituksen jäsen

<< Takaisin etusivulle